>PZVwymTwNQ9<

 

Aalborg Symfoniorkesters jubilæumskoncert lørdag aften blev til en fest med mindeværdige indslag.

Orkesteret lagde ud med ouverturen til Richard Wagners "Den flyvende Hollænder", og det blev under Michel Tabaschniks fintmærkende, veloplagte og elegante direktion til en betagende fortolkning af dette dramatiske stykke musik, en fortolkning, der var rig på detaljer, fint moduleret i det dynamiske, sikkert bygget op og med en præcis dosering af poesi og drama, af storm og stille.

Herefter fulgte hollænderens store monolog fra 1. akt: "Die Frist ist um", som blev sunget af Gert Henning-Jensen, der med sin tenor leverede en spændingsladet og frem for alt en dramatisk tolket hollænder. Her kom det sjælelige drama frem i første række. Her er klangfuld stemmepragt, og Gert Henning-Jensen nåede langt i sin fortolkning af Hollænderen.

Sentas ballade, hvori Senta i begejstret sværmeri føler, at hun skal løse Hollænderen ud af hans forbandelse, blev sunget af Eva Johansson. Hendes sopran er uendelig ressourcefuld, og hun er en overvældende stemmebegavelse. Hun sang denne ballade til aftenens største oplevelse i både dramatisk og musikalsk forstand, og den store duet med forløsningsmotivet "Wie aus der Ferne", hvor Senta og Hollænderen erklærer hinanden deres kærlighed, og hvor han advarer hende om den skæbne, der venter hende, blev aftenens eklatant mest gribende optrin.

Aftenens anden afdeling var først og fremmest helliget Puccini og Verdi og indeholdt en overmåde veloplagt fortolkning og gennemførelse af Verdis hymniske ouverture til "Nabucco". Men Gert Henning-Jensen lagde ud med Mefistofeles' ironiske serenade fra Gounods "Faust" i en dramatisk og musikalsk fængende flot udgave med en overbevisende karaktertegning.

Eva Johansson sang Lius smukke, gribende dødsarie fra 3. akt (programmet anfører ganske vist 2. akt) af "Turandot", og leverede med sin gennemkontrollerede tolkning af den angrende Leonores forladthed et storladent indslag. Som ekstranummer fik vi fra George Gerschwins opera "Porgy and Bess" "Bess, you is my woman now", og vi forstår og tilgiver gerne Gert Hanning-Jensen hans ivrige "indfald". Det blev en jubilæumskoncert, der indeholdt en fortryllende møde med to store sangere, en veloplagt dirigent og et jubilerende orkester, der fik lejlighed til at demonstrere den imponerende spændvidde i sin kunnen.